Det här är en beta.Läs mer

Gör köttet drygt

Kan du gissa Sveriges vanligaste maträtt? Ja, du gissade rätt - högst upp på listan är vardagshjälten spagetti och köttfärsås. Tänk om vi kunde inspirera Sveriges befolkning att göra våra mest populära rätter mer klimatvänliga? Den här utmaningen handlar om att dryga ut våra oslipade diamanter.

Topp tio av Sveriges vanligaste maträtter innehåller kött. Att äta kött är för många en stark norm och inbiten vana. Dessutom gillar många smaken. När vi går ut på restaurang förknippas även kött ofta med något fint och något som verkligen mättar. Valuta för pengarna helt enkelt. En vana förändrar vi bäst med små steg i taget. Därför handlar denna utmaning om att, istället för att ta bort köttet helt, dryga ut det med vegetariskt protein. När vi dessutom sparar pengar på att dra ner på köttet kan vi passa på att investera i bättre kött (se köttguiden för bra alternativ). Vegetariskt protein såsom bönor, linser och svamp har alltså betydligt lägre klimatpåverkan än kött. Exempelvis går det femtio bönburgare på endast en burgare gjord på nötfärs! Vad sägs om att därför dryga ut köttfärssåsen med linser, fylla på chilin med mer bönor eller grytan med mer svamp? Ja, här är det egentligen bara fantasin som sätter stopp. Passa gärna på att dela med dig av dina bästa tips i !