Det här är en beta.Läs mer

Mät mängden matsvinn

För att kunna minska matsvinnet är det bra att veta hur mycket som slängs varje dag. Det kan vara svårt att få en samlad bild eftersom svinn kan uppstå både vid inköp, lagring, förberedelse och servering. Hur mycket slänger gästerna, hur mycket slängs i köket och hur mycket är oundvikligt matavfall? Anta utmaningen och upptäck vad som skapar svinn i din verksamhet. 

Att producera mat som sedan bara kastas i soporna är ett slöseri med resurser. Då har energi, vatten och all arbetskraft för produktionen av maten använts i onödan. Det är ju även att kasta pengar i soporna. Mindre svinn innebär bättre lönsamhet. Det är när du börjar mäta som du kan se att det händer saker. Kunskap och insikt i vad som faktiskt är problemet är ett bra första steg i alla förändringar.

Så fundera på:

  • Vad är det som slängs?

  • Vad är det som skapar matsvinn?

  • Vilka råvaror ger mest avfall i köket?

  • Vilka rätter på menyn ger mest svinn?

  • Var uppstår svinnet – i köket, på tallriken eller vid inventering av förråden?

När du börjar mäta och dokumentera ökar inte bara kunskapen. Det gör även att alla som arbetar med inköp, tillagning, servering och hantering av maten blir medvetna om värdet i de produkter som används. Mängder av idéer kring vad som kan förbättras, förenklas och sparas kommer troligtvis att poppa upp när du och ditt team börjar mäta och pratar om resultatet av mätningarna.

Det är en bra början för att minska svinnet och öka lönsamheten!