Det här är en beta.Läs mer

Dra ner på storleken

Färre men värre – eller rättare sagt mindre och bättre. Fixa biffen genom att minska portionsstorleken på köttet som serveras och välj ett lite bättre kött (läs mer här). Den här utmaning handlar om att servera gästerna mindre köttportioner.

Hur mycket mat som äts (och slängs) påverkas av storleken på portionen som serveras. Sedan 60-talet har portionsstorlekarna globalt sett fördubblats!

Trots att gästerna har olika portionsbehov erbjuds ofta bara en portionsstorlek, ofta modell större. Genom att servera mindre portionsstorlekar, och därmed en mindre storlek på köttet, så minskar också risken för matsvinn.

Fyll en femtedel av tallriken med kött eller annan proteinrik mat och resten av tallriken med mat från växtriket. En del av köttet kan ersättas med grönsaker eller baljväxter, helt eller delvis. Det röda köttet kan bytas ut mot mindre klimatpåverkande kött, till exempel kyckling eller fisk. Ett annat klimatsmart sätt att göra skillnad är att välja svenskt (läs mer här).