Det här är en beta.Läs mer

Använd 100% morot

Det händer att delar av de råvaror vi jobbar med går rakt ner i soporna. Vad kan vi göra för att använda det som tidigare setts som svinn? Skal, blast, torrt bröd, kantbitar… Kreativiteten i köket kan leda till att nya rätter och smaksättningar uppstår. Simsalabim så har vi nya tillbehör på menyn! Välkommen att anta utmaningen.

Att använda större delar av råvarorna gör att svinnet inne i köket minskar dramatiskt. Många råvaror har en hög svinnprocent om man behandlar den enligt traditionella metoder. Men visst borde mer än 60% av broccolin, 82% av moroten och 35% av citronen kunna användas? Nose-to-tail-tänket har varit på tapeten ett bra tag för kött och vi kan se att långkok, nya styckningsdetaljer och ett mer öppet sinne har fått stort genomslag. Nu röstar vi för att dessa tankar och metoder appliceras på alla råvaror!

Kombinera denna utmaning med utmaningen “Mät mängden matsvinn” för att verkligen se resultat.