Det här är en beta.Läs mer

Låt gästen ta resten

Den här utmaningen handlar om att göra det enklare för gästerna att ta hem maten de inte orkar äta upp. Då kan maten avnjutas till sista bit och andelen mat som blir svinn minskar.

Att erbjuda gästerna att ta hem maten de lämnar kvar på tallriken känns kanske inte helt självklart – ännu. Men visst borde det gå att minska den tröskeln?

Sverige har antagit FNs mål om att ha halverat matsvinnet 2030. Varje år slängs mat motsvarande 50 kg per person och år i Sverige. Men det är inte enbart matsvinnet från hushållen som ska minskas, utan det gäller matsvinnet genom hela livsmedelskedjan: Från skörd och produktion till försäljning och konsumtion.  

Varje år slängs massor av mat i onödan i våra hushåll. Soporna motsvarar utsläpp på 442 000 ton växthusgaser – nästan lika mycket som utsläppen under ett år från 360 000 bilar. Erbjud gästerna att ta hem resterna!